© Antonín Lavrenčík/ NEW PORT LINE Zeurítia Tempera
© Antonín Lavrenčík/ NEW PORT LINE Zeurítia Tempera

TEMPERA / ZEURÍTIA, PETRENI (IT), ŠMOLDAS

zeurítia - TEMPERA 

Musím se smát. Po každém děťátku vydám jednu desku. Tedy v rozmezí 13ti let 3 desky. To není moc, ale kde je psáno, že každá zpěvačka musí být karieristka. Osobně to beru s humorem a jsem vděčná, že vůbec můžu (ještě vedle rodiny) něco dalšího produkovat.

Nejdřív se narodil Kryštof a natočili jsme desku ZEURÍTIA. Potom se narodil Michael a natočili jsme desku WEIGHTLESS. Před třemi lety se narodil Robin a nová deska vychází právě teď. Jmenuje se TEMPERA.

Projekt jsme si vymysleli spolu s mým mužem Liborem Šmoldasem (hraje na obou předchozích deskách a nejenom hraje, také  skládá, spoluaranžuje a produkuje). S ním se mi tvoří nejlépe. Jsme sehraní a stále se navzájem inspirujeme. 

Libor měl skvělý nápad přizvat ke spolupráci našeho italského kamaráda Francesca Petreniho. Bubeníka a perkusistu v jedné charizmatické osobě, specialistu na brazilskou muziku. Až Francesca uvidíte a hlavně uslyšíte hrát, budete nadšeni jako jsme z něho my dva. Jeho poslední deska s názvem "Prima" s Larry Grenadierem je úžasná. Tady odkaz na Francescovi stránky http://www.francescopetreni.it/?lang=en

Desku jsme natočili během tří dnů ve Studiu Svárov na jaře 2019. 

Kamarád mého muže Nigel Clark (irský kytarista) nám vnuknul myšlenku, že každá jazzová píseň, která byla složená původně jako valčík (tedy na tři doby), se úžasně hodí hrát jako bossanova (na doby čtyři). Je to taková obecná platnost, ale nikdy předtím nás to nenapadlo zúročit jako téma programu nebo desky. Za tento nápad jsem byla vděčná. Bossanovu miluju a věnovala jsem jí celou svou první desku ZEURÍTIA a skvěle se mi zpívá. Překvapilo mě, kolik takových nádherných písní na tři se najde. Waltz for Debby od Bila Evanse, Up jumped Spring Freddie Hubbarda, Waltz for Ruth Charlie Hadena, Moon River Henry Manciniho, Always Irvinga Berlina a další tucet krásných. Nechte se překvapit. Na novém albu bude i jedna píseň mého muže, kterou jsem vybrala a Jakub Doležal ji pro mě otextoval v češtině. Otextoval rovněž Ruth's Waltz a Waltz for Debby. 

Desku pro mě vydalo NEW PORT LINE. Křest TEMPERY proběhne v 29.9.2019 v pražském JAZZ DOCKU.